Våra kurser och föreläsningar

Gå med i vår Skrivarklubb!

Skrivarklubben med Sverigeförfattarna är ett nätverk för dig som vill komma igång med ditt skrivande. Du kan vara nybörjare eller redan ha texter. Som medlem får du över fyrtio föreläsningar av erfarna föreläsare. Skrivarklubben med Sverigeförfattarna arbetar i en sluten Facebookgrupp och löper under sex månader med start i oktober-19. Du väljer själv hur aktiv du vill vara. Föreläsningarna ligger kvar så du kan gå tillbaka och läsa när du har tid.
Obs! Vi har redan tjuvstartat, så det går utmärkt att ansöka nu och kostnadsfritt vara med tills vi startar på allvar.
Här kommer programmet:
Kom igång, vecka 41-44
·       Sätt mål för skrivandet med Elisabeth Magnusson Rune samt Monica Ivesköld.
·       Våga berätta din sanning med Britta Ivarsson Possnert.
·       Våga debutera i mogen ålder med Aliya Dahlgren.
·       Hitta tid till skrivandet med Elisabeth Magnusson Rune.
·       Från mål till resultat med Monica Ivesköld samt Elisabeth Magnusson Rune.
·       Skrivövning med Yvette Lissman.
Bestäm ditt ämne, vecka 45-48
·       Skriv ditt liv med Birgitta Andersson Backlund, Monica Ivesköld, Elisabeth Magnusson Rune samt Aliya Dahlgren.
·       Novellskolan med Cecilie Östby.
·       Om att skriva barnbok med Lill Viljesten.
·       Skrivövning med Monica Ivesköld.
·       Från idé till första kapitlet med Svenåke Boström.
Lägg grunden, vecka 49-50
·       Research, hur var och varför med Svenåke Boström samt Elisabeth Magnusson Rune.
·       Skrivprocessen, så fungerar trestegsraketen med Svenåke Boström.
·       Synopsis med Monica Ivesköld.
Hantverket, vecka 51-3
·       Gestaltning med Elisabeth Magnusson Rune samt Monica Ivesköld.
·       Skrivkramp med Pia F Davidson.
·       Personlighetstesta dina karaktärer med Monica Ivesköld.
·       Berättande med Helena Sigander.
·       Skrivande med Helena Sigander.
·       Dialog med Helena Sigander.
·       Action med Helena Sigander.
Trimma texten, vecka 4-7
·       Textgranskning av manus med Marie Jenevall.
·       Behovet av korrektur och lektörer med Svenåke Boström.
·       Redigering med Monica Ivesköld samt Svenåke Boström.
·       Upprepningar med Lill Viljesten.
·       Att tolka kritik med Elisabeth Magnusson Rune.
·       Att ge kritik på andras texter med Pia F Davidson.
Från manus till bok, vecka 8-10
·       Så här tänker en förläggare med Svenåke Boström.
·       Förlagsavtal och vad du ska tänka på med Svenåke Boström.
·       Egenutgivning med Yvette Lissman, Monica Ivesköld samt Elisabeth Magnusson Rune.
·       Layout och design med Monica Ivesköld.
Få ut din bok på marknaden, vecka 11-14
·       Sociala medier med Yvette Lissman samt Monica Ivesköld.
·       Sälj din bok med Pia F Davidson.
·       Skapa författarevent med Pia F Davidson.
·       Marknadsför din bok med Monica Ivesköld.
·       Skapa webbsida med Monica Ivesköld.
·       Skapa nyhetsbrev med Monica Ivesköld.
·       Att driva företag med Lill Viljesten.
 

Som medlem får man också:

  • Tillgång till föreläsarnas skrivtips och kunskap. Föreläsarna är författare, både etablerade och debutanter, lektörer och andra som kan branschen och skrivande.
  • Möjlighet att bolla idéer.
  • Möjlighet att byta text med andra medlemmar för läsning och opponering.
  • Utbyte av information om skrivande i allmänhet.

För att vara med ska man:

  • Vara införstådd med att de texter man läser inte ska spridas vidare.
  • Vara med på Facebook.
  • Betala serviceavgiften i förskott, 200kr + moms, (eller 250kr inkl moms) i månaden

Klubben löper under 6 månader och startar i oktober.
Klubben administreras av författarna Pia F Davidson och Lill Viljesten, här kallade admin. Programmet kan komma att ändras.

Anmäl ditt intresse i formuläret nedan eller genom att maila till forfattarevent@outlook.com
Anmälan ej bindande, enbart en intresseanmälan.

Här kommer en presentation av vår föreläsare Helena Sigander. Så här skriver Helena: Vad man skriver är inte hugget i sten, det är knepigt att smälta för en författare. Sedan min författardebut 1991 med bok, två kortpjäser i SR och första pris i en novelltävling, brottas jag med att stryka och formulera om. Enbart skrivande personer förstår vad jag talar om. Därför känns det stimulerande att få ingå i det här sammanhanget med er och kommande författare. På midsommardagen 2017, vår 45:e bröllopsdag, satte sig min man i soffan, suckade och dog. Det hände oväntat som en blixt från klar himmel. Chocken spökar. Men jag håller den stången. Ett styrkebevis på det är att min senaste roman Sigillet, Helga Gregorius berättelse kom ut lagom till midsommar 2019. Här kommer du till Helenas hemsida, och här till hennes förlag. 
Porträtt av vår föreläsare Aliya Dahlgren.
Så här skriver Aliya: Min främsta drivkraft är den bubblande berättarglädje som bor i mig. Och mina vassaste vapen livlig fantasi, humor, nyfikenhet och sinne för dramatik. Jag är också en mix mellan  Sverige och Egypten och Stockholmare i själ och hjärta. 2017 debuterade jag vid 57 års ålder, med den verklighetsbaserade romanen Hjärtat fullt utav dig, som bygger på min egen familjehistoria. Som föreläsare i Skrivarklubben vill jag inspirera andra till att våga börja skriva. Jag berättar med humor och utan filter hur det var att debutera i mogen ålder. Hur jag kastade mig huvudstupa in i den tuffa förlagsbranschen utan att veta ett dugg om hur den fungerar. Jag har gått på en hel del minor på vägen, och ni får veta hur man undviker dem. Jag delar också med mig av mina bästa marknadsföringsknep, och hur jag använder mig av mina kunskaper som försäljningschef när jag ”säljer in” min bok. Det blir det förstås också användbara skriv-ditt-liv-tips. 

Porträtt av vår föreläsare Cecilie Östby.
Av kött och ord
Vem är jag? Det är den svåraste frågan och jag blir alltid lika överrumplad när jag får den. Oftast får jag den inte; som journalist är det jag som ställer frågorna. Det är en oerhört bekväm position där jag gömmer mig bakom mitt block och mina pennor. Men när någon ändå frågar, brukar jag svara något som har med min funktion att göra i just det sammanhang jag befinner mig i; att jag är mamma till två vuxna döttrar eller att jag är Alices matte, att jag är tillsammans med Anders eller att jag är Harriets dotter eller att jag är journalist eller författare.
Du som läser det här är förmodligen mest intresserad av vem jag är utifrån min skrivande position och utifrån ett lärandeperspektiv. Och det är egentligen det perspektivet jag är mest intresserad av själv. Jag skulle vilja beskriva mig själv som en människa av kött och ord. Jag har skrivit professionellt som journalist sedan 1994. Genom åren har jag försökt köpa mig tid för att skriva skönlitterärt – eller på mitt eget som jag brukar säga. Bland annat har jag utbildat mig till professionell ICF-coach och hjälpt klienter att nå sina mål.
Min litterära debut gjorde jag redan när jag var åtta år. Då fick jag mitt första honorar för en novell jag fick publicerad. Pengarna räckte till en Abba-skiva och en Monchichi-apa och det blev pengar över.
För några år sen bestämde jag mig för att ta mina författardrömmar på allvar och började skicka in noveller till novelltävlingar. Det resulterade i att jag blivit publicerad i 12 novellantologier, ett hedersomnämnande i Skrivarsidans novelltävling och ett bokkontrakt.
Min debutroman Mistelbarn kom 2017 på Ariton förlag. Nu har jag tecknat kontrakt med Saga Egmont som ger ut Mistelbarn som e-bok och ljudbok. Redan nu finns e-boken tillgänglig på alla streamingtjänster.
Livet för mig är att skriva. Jag skriver dagbok, loggbok (när Sverigeförfattarnas skrivklubb börjar ska du få veta mer om vad det är), noveller, dikter och har i skrivande stund tre romanmanus igång. När jag inte skriver läser jag. Jag har alltid en bok i öronen eller i knät. Ord sipprar in som daggdroppar på tunna nervtrådar. Jag marinerar mig i känslor och tankar som andra har känt och tänkt. Erfarenheterna blandas med mina egna så finfördelat att somliga minnen är jag inte säker på om jag har läst, skrivit eller faktiskt varit med om själv.
Jag har läst Litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och nu går jag Författarskolan vid Lunds universitet.
När jag inte läser kurslitteratur, läser jag romaner och böcker i kreativt skrivande. Allt för att det finns saker jag vill berätta och för att jag vill göra det så bra som möjligt. Orden kommer först. Sen kommer jag efter.
Jag är så hedrad och förväntansfull inför Sverigeförfattarnas skrivklubb i höst.
Anmäl dig redan nu, så får du bonustips för ditt skrivande under sommaren.
Varm hälsning
Cecilie Östby

Presentation av vår föreläsare Britta Ivarsson Possnert, så här skriver hon:
”Jag är ”bara” en dalkulla som gått i ”passion”. Dalkullan, som är jag, är född och uppvuxen i Leksand i en varmt kristen familj. Min mor var kantor i missionsförsamlingen och min var var ordförande i samma församling. Med två äldre bröder så blev en kärleksfull familj komplett.
Men ... nu är ju inte livet så enkelt att det räcker med kärlek för undvikande av trauman. Det räcker långt, men oförutsedda grenar dyker upp och vi snubblar och gör oss illa.
Jag skrev min första julsaga när jag var åtta år och den lästes högtidligt upp på julaftonen i mitt hem Ivarsgården inför en troget lyssnande familj. Kanske började min författardröm där. Sedan dess har jag skrivit shortstories till tidningar som sägs ha ”igenkänningsfaktor” och humor. Jag tycker om att leka med ord och plocka isär ord och hitta andra betydelser.
Mitt arbete i psykiatrin i 40 år har förstärkt mitt intresse för relationer och skrivande. Alla människor och alla möten är fantastiska historier värda att berätta. Att det dröjde så länge för mig att berätta beror på att livet med fyra barn och idag sex barnbarn rullade på, och jobbet förstås. Historierna har jag dock burit med mig.
I april 2018 utkom jag med min självbiografi: Under ”bara britta”. Och vann en novelltävling hos Stockholmsförfattarna: ”Just nu har jag och min man en kris, men han vet inte om den.”
Jag skriver nu på en roman och hoppas komma ut med en novellsamling till hösten: ”Novellfesten.”
Det ämne som jag vill belysa under min föreläsning är hur svårt det är att skriva sin sanna historia och sedan höra att andra inte tycker lika. Man vill inte såra någon, samtidigt vill man skriva som det är.
Hur ska man våga?
När är det lämpligt?
Sekretess?
Min debutbok är min sanning, min historia oavsett vad andra tycker, eller?" Mer om Britta samt hennes kontaktinfo hittar du under flik Författare.

Presentation av vår föreläsare Svenåke Boström, så här skriver han:
Min passion för böcker och berättande började redan i småskoleåldern när mor Henny varje vecka tog oss tre grabbar till biblioteket. Som åttaåring fick jag min första berättelse publicerad i en dagstidning, sedan har det rullat på.
Redan i årskurs 7 fick jag ett tydligt, men något udda, bevis på att jag nog var ganska hyffsad på att berätta en story. Jag var mycket nöjd när jag lämnade in veckans uppsats till min svensklärare. Kanske skulle den hårdflörtade lärarinnan här tänka sig att till och med ge mig ett litet a. Inte stort A, din sträckte hon sig aldrig.
Döm om min förvåning när jag fick tillbaka uppsatsen ned ett Bc. Underkänt!
Hennes motivering var: ”Den där texten var så bra så den måste du ha kopierat någonstans”. Synd att tanten inte levde när jag började publicera mina böcker. Då skulle jag ha åkt dit med några exemplar som lämplig läsning på ålderns höst.
 
Praktiskt taget hela mitt yrkesverksamma liv har jag levt i tidningsbranschen, både som skribent och som utbildare och föreläsare. Många färgstarka personligheter har påverkat mig under vägen, men framförallt är det passionen att berätta en bra historia som driver mig.
Det där med färgstarka personligheter ska jag återkomma till i min nästa bok ”Om jag varit en humla”. En av dem är min vän David Lagercrantz, som var kriminalreporter på Sundsvalls Tidning när jag jobbade som nattchef.
När jag 2011 slutade mitt jobb som medieutvecklare på Sundsvalls Tidning startade jag ett förlag, med inriktning på lokalhistorisk litteratur, designsundsvall.se.
Där har jag gett ut både egna böcker och ett antal böcker av andra författare. En verksamhet som jag i höst (2019) kommer att lämna över till en person som vill fortsätta jobba med den lokala litteraturen i och kring Sundsvall. Nu när jag själv bor i Stockholm.
 
Men förlagsverksamheten har lärt mig även den delen av författarskapet.
Vad som fångar läsarna och vad som är stendött.
Hur man kan ha en kreativ dialog med en författare.
Vilken lång process det kan vara att forma ett bra manus till ett utmärkt manus.
Allt det här har naturligtvis även utvecklat mig som författare. Något jag kommer att utnyttja nu när jag får mer tid för mitt eget skrivande.
 
Men tiden i tidningsbranschen betydde också att jag fick utveckla mitt intresse för den visuella journalistiken, presentationstekniken och den grafiska formen.
På tidningen introducerade jag i slutet av 80-talet den dator-skapade informations- eller nyhetsgrafiken. Jag var under några år ansvarig för tidningens form, alltså layout och design. Vilket senare ledde till ett internationellt uppdrag som ordförande i organisationen SND (Society for News Design), snd.org.
 
Intresset för den grafiska formen har också betytt att jag själv ansvarat för formgivningen av de flesta böcker jag publicerat på mitt förlag. Men det har också lett till många uppdrag som föreläsare både hos SND och hos TU (Tidningsutgivarna). I det sammanhanget även föreläsningar i det verktyg som de flesta föreläsare använder, nämligen Power Point. Där finns det stora brister hos föreläsare som drar stor publik för sina intressanta ämnen, men inte förstår vikten av en bra visuell kommunikation. För kontaktinfo gå till flik Författare.

Presentation av vår föreläsare Elisabeth Magnusson Rune, så här skriver hon:
Jag heter Elisabeth och är en utbränd civilekonom (och biolog) som hoppade av ekorrhjulet och bestämde mig för att satsa på en gammal dröm – nämligen den att arbeta med det skrivna ordet och att bli författare. Efter flertal kurser inom språk och journalistik, toppat med en utbildning till Diplomerad Lektör, arbetar jag idag som lektör, korrekturläsare, textgranskare och manusutvecklare. Mitt eget författande har hittills resulterat i en bok och deltagande i nio antologier utgivna på olika förlag, alla med sina teman. Jag har flera nya manus på gång och stortrivs med mitt nya liv att varva eget skrivande med att hjälpa blivande författare att uppnå sina drömmar och mål. Jag lektörsläser inte alla genrer, men gärna fackböcker, självbiografier och allt som är annorlunda och udda!
Besök mig gärna på www.ElisabethMagnussonRune.se och berätta vad jag kan hjälpa just dig med!

Presentation av vår föreläsare Birgitta Andersson Backlund
När blir man för gammal för att börja skriva?
     Det är en ständigt återkommande fråga när jag är ute i landet och föreläser.
     Mitt svar blir alltid detsamma: ”Aldrig!” Det är jag själv ett levande bevis på.
     Jag heter Birgitta Backlund – men jag använder oftast Birgitta Andersson som mitt författarnamn. Jag debuterade vid 67 års åder med självbiografin Blondie, en bok som hittills sålts i närmare 100 000 ex – och som fortfarande bara säljer och säljer …
     I dag har jag fyllt 75 år och sedan min debut har jag gett ut ytterligare två romaner: Lustans Tivoli och Åter till Barcelona och jag har medverkat i 16 novellantologier.
     Nu är jag snart klar med min fjärde roman och förhoppningsvis kommer den ut i slutet av året. Den har arbetsnamnet Fängslande kärlek. Det är en mörk historia som utspelar sig på kvinnofängelset Hinseberg och i Stockholms undre värld, miljöer som jag är väl förtrogen med. Jag har tillbringat 16 år på olika institutioner och jag har varit prostituerad, kriminell och narkoman,
     På något sätt känns det som om skrivandet räddade mitt liv. Tack vare det lyckades jag knäcka nacken av Jante och ta kål på mina demoner. Det kostade visserligen blod, svett och tårar – men jag blev hel som människa!
     Jag ofta bevis på vilken terapeutisk kraft det finns i att sätta sina upplevelser på pränt. I några av mina skrivkurser kommer jag i kontakt med kvinnor som har  utsatts för incest och andra sexuella övergrepp i barndomen – och jag får följa dem i deras kamp för att göra sig fri från sina traumatiska upplevelser. Övergrepp får aldrig tystas ner – de måste man lyfta fram i ljuset. Och här är skrivandet ett viktigt verktyg!
     Men man behöver inte ha en massa skit i bagaget för att må bra av att skriva. Jag är övertygad att alla är värda en bok. Och alla har en historia att berätta! När en människa går bort är det som ett helt bibliotek brinner upp.
     Jag har genomfört några ”skriv-ditt-liv-kurser” i ABF:s regi för personer som är 55+ - och till hösten och nästkommande vår har jag fått förtroendet att hålla några till. Det är en fantastisk upplevelse att se äldre personer skriva ner sitt liv för att kunna överlämna till barn och barnbarn.
     Tänk om alla människor förstod värdet av att skriva ner sin livshistoria! Det behöver inte vara så märkvärdigt. Det räcker oftast med att vara ärlig och uppriktig när det gäller tankar och känslor – sådant som berör allra mest. Om man inte klarar av det kan man lika gärna skriva en fiktiv historia med uppdiktade karaktärer och händelser.
     Men ingen blir professionell författare utan kunskaper och idogt arbete. Mitt bästa tips är att gå en skrivkurs. Trots att jag själv leder kurser slutar jag aldrig gå vidareutbildningar för att förkovra mig ytterligare när det gäller skrivandet – och inte minst för att ladda batterierna med motivation och inspiration!

Presentation av vår förläsare Monica Ivesköld
Sedan 80-talet har hon skrivit 61 fackböcker, 1 barnbok, deltagit i 8 antologier, publicerat noveller i tidningar och en serie romaner som ska lanseras. Sedan 30 år tillbaka arbetar hon som effektivitets- och automatiseringskonsult. Monica erbjuder 25 onlinekurser inom områdena Nycklar i vardagen, Effektivitet, kommunikation och ledarskap, Layout och skrivande, Sociala medier och webbsidor samt även inom Må bra såsom qigong, golf och måleri.
Dessutom kör hon fysiska utbildningar för verksamheter, offentlig sektor och högskolor. Här kommer du till Monicas blogg.
Hon finns också i flertalet sociala medier.

Tips för etablerade och blivande författare
Sälj ditt manus!

Här kommer några goda råd för dig som vill börja skriva: Syfte, mål och målgrupp, Hur får man ett förlag att anta sitt manus samt Redigering och att tolka kritik.

loading...