Våra kurser och föreläsningar

Gå med i vår Skrivarklubb!

Senaste nytt om Skrivarklubben!
16/5 I dag tackar vi för att lektören Elisabeth Magnusson Rune har anslutit sig till föreläsarkåren. Hennes presentation finns längre ner.
15/5 Nu har vi glädjen att meddela att Carina Aynsley anslutit sig som föreläsare, vi återkommer med hennes profil. 
13/5 Nu har vi fått klartecken från föreläsare Yvette Lissman. Vi återkommer med en presentation av Yvette.
11/5 Vi har glädjen att kunna meddela att vi nu knutit Monica Ivesköld till oss som föreläsare. Se hennes profil nedan.

8/5 Vi är  glada över att kunna meddela att vi knutit till oss erfarna Birgitta Andersson Backlund och Cecilie Östby. Båda kommer att kontinuerligt dela med sig av sina kunskaper i skrivande och branschen. Se deras profiler längre ner.

Skrivarklubben med Sverigeförfattarna är ett nätverk för dig som vill komma igång med ditt skrivande. Man kan vara nybörjare eller redan ha texter. Arbetet sker via en sluten FB-sida/grupp samt mail och löper under sex månader med start i oktober-19. Man väljer själv hur aktiv man vill vara. Obs! Vi har redan tjuvstartat, så det går utmärkt att ansöka nu och kostnadsfritt vara med tills vi startar på allvar.
Program:

 • Skrivövningar
 • Sätta mål för skrivandet
 • Research
 • Synopsis
 • Beskrivning eller gestaltning
 • Bygg spänning
 • Vanliga fällor
 • Upprepningar
 • Opponering
 • Att tolka kritik
 • Redigering
 • Sälj ditt manus
 • Gör en pitch
 • Sociala medier
 • Egenutgivning
 • Förlagsavtal
 • Sälj din bok
 • Blanketter för redigering, opponering och textkoll.

Som medlem får man också:

 • Tillgång till gästföreläsares och admins skrivtips och kunskap. Gästerna är författare, både etablerade och debutanter, lektörer och andra som kan branschen och skrivande.
 • Möjlighet att bolla idéer.
 • Möjlighet att byta text med andra medlemmar för läsning och opponering.
 • Utbyte av information om skrivande i allmänhet.

För att vara med ska man:

 • Vara införstådd med att de texter man läser inte ska spridas vidare.
 • Vara med på Facebook.
 • Betala serviceavgiften som dags datum beräknas ligga på ca 200kr + moms i månaden och löpa på 6 månader med start i oktober.

Klubben administreras av författarna Pia F Davidson och Lill Viljesten, här kallade admin. 
Anmäl ditt intresse i formuläret nedan eller genom att maila till forfattarevent@outlook.com
Anmälan ej bindande, enbart en intresseanmälan.

Presentation av vår föreläsare Elisabeth Magnusson Rune, så här skriver hon:
Jag heter Elisabeth och är en utbränd civilekonom (och biolog) som hoppade av ekorrhjulet och bestämde mig för att satsa på en gammal dröm – nämligen den att arbeta med det skrivna ordet och att bli författare. Efter flertal kurser inom språk och journalistik, toppat med en utbildning till Diplomerad Lektör, arbetar jag idag som lektör, korrekturläsare, textgranskare och manusutvecklare. Mitt eget författande har hittills resulterat i en bok och deltagande i nio antologier utgivna på olika förlag, alla med sina teman. Jag har flera nya manus på gång och stortrivs med mitt nya liv att varva eget skrivande med att hjälpa blivande författare att uppnå sina drömmar och mål. Jag lektörsläser inte alla genrer, men gärna fackböcker, självbiografier och allt som är annorlunda och udda!
Besök mig gärna på www.ElisabethMagnussonRune.se och berätta vad jag kan hjälpa just dig med!

Presentation av vår föreläsare Birgitta Andersson Backlund
När blir man för gammal för att börja skriva?
     Det är en ständigt återkommande fråga när jag är ute i landet och föreläser.
     Mitt svar blir alltid detsamma: ”Aldrig!” Det är jag själv ett levande bevis på.
     Jag heter Birgitta Backlund – men jag använder oftast Birgitta Andersson som mitt författarnamn. Jag debuterade vid 67 års åder med självbiografin Blondie, en bok som hittills sålts i närmare 100 000 ex – och som fortfarande bara säljer och säljer …
     I dag har jag fyllt 75 år och sedan min debut har jag gett ut ytterligare två romaner: Lustans Tivoli och Åter till Barcelona och jag har medverkat i 16 novellantologier.
     Nu är jag snart klar med min fjärde roman och förhoppningsvis kommer den ut i slutet av året. Den har arbetsnamnet Fängslande kärlek. Det är en mörk historia som utspelar sig på kvinnofängelset Hinseberg och i Stockholms undre värld, miljöer som jag är väl förtrogen med. Jag har tillbringat 16 år på olika institutioner och jag har varit prostituerad, kriminell och narkoman,
     På något sätt känns det som om skrivandet räddade mitt liv. Tack vare det lyckades jag knäcka nacken av Jante och ta kål på mina demoner. Det kostade visserligen blod, svett och tårar – men jag blev hel som människa!
     Jag ofta bevis på vilken terapeutisk kraft det finns i att sätta sina upplevelser på pränt. I några av mina skrivkurser kommer jag i kontakt med kvinnor som har  utsatts för incest och andra sexuella övergrepp i barndomen – och jag får följa dem i deras kamp för att göra sig fri från sina traumatiska upplevelser. Övergrepp får aldrig tystas ner – de måste man lyfta fram i ljuset. Och här är skrivandet ett viktigt verktyg!
     Men man behöver inte ha en massa skit i bagaget för att må bra av att skriva. Jag är övertygad att alla är värda en bok. Och alla har en historia att berätta! När en människa går bort är det som ett helt bibliotek brinner upp.
     Jag har genomfört några ”skriv-ditt-liv-kurser” i ABF:s regi för personer som är 55+ - och till hösten och nästkommande vår har jag fått förtroendet att hålla några till. Det är en fantastisk upplevelse att se äldre personer skriva ner sitt liv för att kunna överlämna till barn och barnbarn.
     Tänk om alla människor förstod värdet av att skriva ner sin livshistoria! Det behöver inte vara så märkvärdigt. Det räcker oftast med att vara ärlig och uppriktig när det gäller tankar och känslor – sådant som berör allra mest. Om man inte klarar av det kan man lika gärna skriva en fiktiv historia med uppdiktade karaktärer och händelser.
     Men ingen blir professionell författare utan kunskaper och idogt arbete. Mitt bästa tips är att gå en skrivkurs. Trots att jag själv leder kurser slutar jag aldrig gå vidareutbildningar för att förkovra mig ytterligare när det gäller skrivandet – och inte minst för att ladda batterierna med motivation och inspiration!

Presentation av vår förläsare Monica Ivesköld
Sedan 80-talet har hon skrivit 61 fackböcker, 1 barnbok, deltagit i 8 antologier, publicerat noveller i tidningar och en serie romaner som ska lanseras. Sedan 30 år tillbaka arbetar hon som effektivitets- och automatiseringskonsult. Monica erbjuder 25 onlinekurser inom områdena Nycklar i vardagen, Effektivitet, kommunikation och ledarskap, Layout och skrivande, Sociala medier och webbsidor samt även inom Må bra såsom qigong, golf och måleri.
Dessutom kör hon fysiska utbildningar för verksamheter, offentlig sektor och högskolor. Här kommer du till Monicas blogg.
Hon finns också i flertalet sociala medier.

Porträtt av vår föreläsare Cecilie Östby.
Av kött och ord
Vem är jag? Det är den svåraste frågan och jag blir alltid lika överrumplad när jag får den. Oftast får jag den inte; som journalist är det jag som ställer frågorna. Det är en oerhört bekväm position där jag gömmer mig bakom mitt block och mina pennor. Men när någon ändå frågar, brukar jag svara något som har med min funktion att göra i just det sammanhang jag befinner mig i; att jag är mamma till två vuxna döttrar eller att jag är Alices matte, att jag är tillsammans med Anders eller att jag är Harriets dotter eller att jag är journalist eller författare.
Du som läser det här är förmodligen mest intresserad av vem jag är utifrån min skrivande position och utifrån ett lärandeperspektiv. Och det är egentligen det perspektivet jag är mest intresserad av själv. Jag skulle vilja beskriva mig själv som en människa av kött och ord. Jag har skrivit professionellt som journalist sedan 1994. Genom åren har jag försökt köpa mig tid för att skriva skönlitterärt – eller på mitt eget som jag brukar säga. Bland annat har jag utbildat mig till professionell ICF-coach och hjälpt klienter att nå sina mål.
Min litterära debut gjorde jag redan när jag var åtta år. Då fick jag mitt första honorar för en novell jag fick publicerad. Pengarna räckte till en Abba-skiva och en Monchichi-apa och det blev pengar över.
För några år sen bestämde jag mig för att ta mina författardrömmar på allvar och började skicka in noveller till novelltävlingar. Det resulterade i att jag blivit publicerad i 12 novellantologier, ett hedersomnämnande i Skrivarsidans novelltävling och ett bokkontrakt.
Min debutroman Mistelbarn kom 2017 på Ariton förlag. Nu har jag tecknat kontrakt med Saga Egmont som ger ut Mistelbarn som e-bok och ljudbok. Redan nu finns e-boken tillgänglig på alla streamingtjänster.
Livet för mig är att skriva. Jag skriver dagbok, loggbok (när Sverigeförfattarnas skrivklubb börjar ska du få veta mer om vad det är), noveller, dikter och har i skrivande stund tre romanmanus igång. När jag inte skriver läser jag. Jag har alltid en bok i öronen eller i knät. Ord sipprar in som daggdroppar på tunna nervtrådar. Jag marinerar mig i känslor och tankar som andra har känt och tänkt. Erfarenheterna blandas med mina egna så finfördelat att somliga minnen är jag inte säker på om jag har läst, skrivit eller faktiskt varit med om själv.
Jag har läst Litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och nu går jag Författarskolan vid Lunds universitet.
När jag inte läser kurslitteratur, läser jag romaner och böcker i kreativt skrivande. Allt för att det finns saker jag vill berätta och för att jag vill göra det så bra som möjligt. Orden kommer först. Sen kommer jag efter.
Jag är så hedrad och förväntansfull inför Sverigeförfattarnas skrivklubb i höst.
Anmäl dig redan nu, så får du bonustips för ditt skrivande under sommaren.
Varm hälsning
Cecilie Östby

Tips för blivande och etablerade författare nedan!

Tips för etablerade och blivande författare
Sälj ditt manus!

Här kommer några goda råd för dig som vill börja skriva: Syfte, mål och målgrupp, Hur får man ett förlag att anta sitt manus samt Redigering och att tolka kritik.

loading...